top of page
Zoeken
Foto van schrijverStan op de Weegh

Stukafest 2021 biedt hoop op een nieuwe cultuursector

Bijgewerkt op: 27 mei 2021

Zwolle -De covid-19-pandemie heeft een grote hap uit de kunst- & cultuursector genomen. Festivals, evenementen en grootschalige groepsactiviteiten werden afgelast, tot grote teleurstelling van velen. Het ziet er somber uit, maar zit deze creatieve sector dan in zijn geheel op slot? Het antwoord is nee. Stukafest 2021 is één van de mooie voorbeelden dat laat zien dat de creatieve geesten van deze sector niet stilzitten, maar juist in oplossingen denken en doelgericht te werk gaan. Met plezier en succes als gevolg.

Tekst: Stan op de Weegh

In tijden van de covid-19-pandemie is alles net een beetje anders dan normaal. Dit geldt ook voor het studentenfestival Stukafest. Megan Baarda (21) is voorzitster van het bestuur Stukafest Zwolle 2021 en stond dit jaar voor een bijzondere opgave: “In de zomerperiode begin je met het voorbereiden van de plannen. In overleg met het landelijk bestuur werd het idee van een livestream voor Stukafest 2021 op tafel gelegd. Ook omdat we al vrij snel door hadden dat het festival, zoals wij dat kennen, er dit jaar niet in zat”.

Het bestuur van Stukafest 2021 Zwolle. Van link naar rechts: Diederick Brandsma, Max Kerkhof, Megan Baarda, Aart de Gier, Lisanne Kattenberg en Lisanne Heijmink.

Nu vraag jij je vast af hoe Stukafest er normaal gesproken uit ziet, hè? Dat is vrij simpel. Elk jaar worden studentenkamers in verschillende steden uitgenodigd en omgebouwd tot podia voor verschillende acts (muziek, theater, poëzie en nog veel meer). De festivalgangers kopen een kaartje voor maximaal drie acts (plus afterparty) in hun stad. Vervolgens krijgen zij de locaties van de door hun gekozen acts doorgestuurd en dan kan de festival-tour door de stad beginnen. Voor een nog beter beeld, klik hier!

Dit jaar zal het ietsje anders verlopen. “Eerst probeerden wij als organisator nog een fysiek (corona-proof) festival te organiseren. We zouden op externe locaties podia bouwen, bij onder andere Museum de Fundatie, Zwolse Theaters, Stadkamer en Poppodium Hedon. Op deze manier kan je de anderhalve-meter-maatregel hanteren. Dit was ook zo goed als rond in oktober, maar vanaf november kwamen er weer nieuwe maatregelen en dat betekende het sluiten van dit soort locaties.”

De gezellige tour door de stad en de acts van dichtbij bewonderen zitten er dit jaar helaas echt niet in. Ook niet via externe locaties. Wat doe je dan als organisator? Ga je het festival eenmalig annuleren of zijn er nog andere opties?

In een tijd waar flexibiliteit en creativiteit voorop staan, biedt het digitale tijdperk hulp. “Gelukkig kan er tegenwoordig veel en hebben de meesten onder ons een smartphone, tablet of laptop tot hun beschikking. Vanaf september was het zeker. Dit jaar bieden we de mensen: Stukafest-TV”.

Behind the scenes: Stukafest-TV

De organisatie van Zwolle werkte dit jaar nauw samen met die van Groningen en Leiden. De gelukkigen die een kaartje hadden gekocht, konden dit jaar niet uit drie, maar uit negen acts kiezen. “Normaal heb je drie verschillende rondes en ga je naar drie verschillende kamers. Nu kun je zelfs naar een andere stad verhuizen als je wilt. Stukafest-TV biedt dan ook veel meer andere kansen.”

Guus Rekers (20) en Emily van den Brink (19) volgden het festival dit jaar vanachter hun laptop. “Het is wel anders dan normaal, maar ik vond de acts er niet minder om”, zegt Emily. Ook Guus is verder enthousiast over het concept: “Ik vond het erg leuk dat je dit jaar ook kon switchen naar een andere stad. Dit geeft weer een nieuw en fris concept aan het festival, misschien iets wat ze kunnen meenemen naar volgende edities.”

Veel studenten missen vooral de gezelligheid tijdens de zware en langdurende lockdown. Dit ziet Megan ook. “Natuurlijk zagen wij dat studenten het moeilijk hebben, net zo goed als de kunst- & cultuursector. Daar wil je dan ook voor doorgaan. Het samenkomen van grote groepen zat er natuurlijk fysiek niet in, maar wij vonden het wel belangrijk dat initiatieven als Stukafest door blijven gaan. Vooral ook in tijden waarin studentenverenigingen niet actief zijn. Initiatieven als Stukafest-TV bieden studenten toch nog een soort van uitgaansgevoel.”

Veel studenten kunnen op deze manier samen een leuke avond beleven. Velen wonen natuurlijk samen op kamers in één huis. Zo beleef je alsnog met een groepje leeftijdsgenoten een gezellige avond vol acts, hapjes en drankjes. “Je mist het fysieke contact met andere studenten, maar toch voelde dit weer een beetje als ouderwets samenkomen voor een gezellige avond”, legt Emily uit. “De biertjes gingen er lekker in tijdens het kijken van de optredens. Ook de clips tussendoor waren erg leuk gemaakt. Het was een geslaagde avond”, zegt Guus.

Megan kijkt met een fijn gevoel terug op het organiseren: “Ik ben echt trots op mijn bestuur en alle mensen die ons hebben geholpen om Stukafest-TV mogelijk te maken. Dat is ook wel bijzonder mooi aan deze tijd, dat artiesten en mensen heel erg bereid zijn om elkaar te helpen en te steunen. Zij komen dan weer met dingen waar je als organisatie niet aan denkt.”

“Zo kwam een van de acts, MB_Supplier, zelf met het idee om hun muziekoptreden aan te vullen met een lichtspel van beeldend kunstenares Nadia Joanna Kluen. Om zo het optreden via de stream meer lading te geven. Zo ontstaan er dus ook bijzondere samenwerkingen. Het is mooi om te zien hoe iedereen elkaar een hart onder de riem steekt.”

Behind the scenes: MB_Supplier

“Zelfs sponsoren en mensen waarvan je het niet of minder verwacht, zijn bereid om aan dit soort evenementen mee te helpen. Met een bijzondere shout-out aan BuroRuis en Thomas Bartelds, die ons vooral hebben geholpen met de technische kant, zoals de online-ticketverkoop en hoe alles er uiteindelijk uit is gaan zien.”

Stukafest-TV gaat dan ook de boeken in als een geslaagd concept. “Mensen waren enthousiast over het programma dat wij boden. Ook vanuit fondsen en dergelijke, dat zijn toch de mensen die belangrijk zijn voor de organisatie. Want als zij je plannen niet goed of tof vinden, dan is er sowieso geen plan dat gerealiseerd kan worden. Zij vonden onze visie scherp.” Na deze editie blijft er natuurlijk één vraag over. Hoe ziet de toekomst eruit? “Je leert hiervan en we krijgen mooie reacties. Je weet niet hoelang je nog in zo’n situatie blijft hangen. Iedereen wil natuurlijk weer terug naar fysieke dingen, maar dit geeft ook zeker perspectief voor de toekomst. Op deze manier is het ook mogelijk en activiteiten en evenementen kunnen zo doorgaan. In de toekomst zal een combinatie van fysiek en online wel realiteit worden. Een ding is in ieder geval zeker. Plezier en gezelligheid houdt nooit op!”


116 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page